"
 

Chcete vyskúšať čokoládovo - steakovú diétu?

08. 01. 2016 10:20 - Ľudia, ktorí chcú schudnúť, by sa mali prestať vyhýbať vysoko kalorickým tukom, pretože im môžu pomôcť zhodiť viac kilogramov. Tvrdí to odborník na výživu Dr. David Ludwig.
Na každého z nás funguje pre zdravé chudnutie niečo iné.
Autor: getty images
 
 
 

Veľa diét je podľa neho odsúdených k neúspechu, pretože sú veľmi prísne a neobsahujú dostatok tukov. Snaha vyradiť z jedálničku tuky a nahradiť ich uhľohydrátmi spôsobuje podľa Ludwiga hlad a prepne telo do "módu hladovania". Vo svojej knihe Always Hungry? (Stále hladní?), vysvetľuje, že keď sa to stane, telo sa búri a znovu začne kilá naberať, čo vedie k jo-jo efektu.

Diéty zamerané na nízky obsah tuku, ktoré boli v obľube v 70. rokoch, podľa Ludwiga "nielen rozdúchali epidémiu obezity, ale aj prispeli ku kardiovaskulárnym ochoreniam". Predstava, že všetky kalórie sú si rovné a vysoko kalorické tuky je lepšie nahradiť inými kalóriami, je "naozaj scestná", dodáva Ludwig. Touto problematikou sa zaoberá už 20 rokov a chce ukázať, že nie je správny názor, podľa ktorého je nízkotučná strava pre človeka lepšia.
Vo svojej knihe cituje napríklad štúdiu z roku 2012, podľa ktorej tí istí ľudia spálili denne o 325 kalórií menej, keď jedli nízkotučnú stravu, ako keď konzumovali stravu so stredným až vysokým obsahom tuku, ako je napríklad stredomorská strava. Obsah prijatej energie bol pritom rovnaký.

športovec

To je dôsledkom toho, že telo začne v "móde hladovania" šetriť energetické zásoby, čo je pozostatok dávneho boja o potravu z čias, keď jej bol nedostatok. Tajomstvo zahnania hladu na čo najdlhšiu dobu podľa Ludwiga spočíva v konzumácii lahodných a výdatných jedál.

Spoločne s manželkou - šéfkuchárkou vytvorili celú radu receptov na vhodné jedla, ako sú napríklad krehké jahňacie nožičky, pastiersky koláč s karfiolovou náplňou či steakový šalát s dresingom z modrého syra. Dezerty potom odporúča preliať domácou čokoládovou omáčkou z tmavej čokolády alebo smotany, ale bez pridaného cukru. Príjem cukrov a rafinovaných uhľohydrátov odporúča znížiť.

S Ludwigovou teóriou súhlasí  napríklad londýnsky kardiológ a poradca Národného fóra pre obezitu Dr. Aseem Malhotra. "Nízkotučná strava sa stala jednou z najväčších katastrof modernej medicíny a podľa mňa podporila epidémii obezity. Je čas, aby sme prestali počítať kalórie a začali jesť skutočné jedlo," uviedol pre server news.com.au.

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama
Autor:  ČTK

NAJČÍTANEJŠIE

 

BIZNIS

 

ADAM GIRL

 

ŠPORT