12.1.2017 10:00 | Zaujímavosti

Prečo si ráno dopriať vajíčko? Tento fakt by mohol stačiť

vajíčka
Vajíčka boli desaťročia zatracované, pretože sa verilo, že konzumácia žĺtok s vysokým obsahom cholesterolu vedie k zvýšenej hladine nezdravého cholesterolu v krvi.

Treba sa ne ale pozrieť aj trochu inak. Vajíčka sú bohatým zdrojom mnohých živín, veď nakoniec z jediného vzniká celý nový organizmus (kura), a podľa najnovších fínskych výskumov prospievajú mozgovým funkciám. Hlavne ranná konzumácia vajíčok môže zlepšiť výkonnosť mozgu a výsledky v škole aj v práci.

Fínski vedci sledovali 2500 mužov vo veku 42 až 60 rokov, ktorí boli mentálne celkom zdraví. Počas dvadsiatich dvoch rokov sa u 13,5 percenta z nich rozvinula Alzheimerova choroba. Ale analýzou stravy a hlavne kvantity konzumácie vajec vyšlo najavo, že práve táto potravina nijako nesúvisela s vyšším výskytom ochorení. „Konzumácia cholesterolu ani konzumácia vajíčok nijako nesúviseli s vyšším výskytom demencie alebo Alzheimerovej choroby. Naopak prísun vajec súvisí s lepšími výsledkami v neuropsychologických testoch čelného laloku a rozhodovaní… častá konzumácia vajec nezvyšuje riziko ochorenia poruchami pamäti,“ tvrdí profesor Jyrki Virtanen z Východofinskej univerzity. Jedno väčšie slepačie vajce obsahuje 6 gramov kvalitných bielkovín, antioxidanty luteín a zeaxantín a vitamíny E, D a A.

vajíčka
Čítajte ďalej