25.1.2017 06:00 | Zaujímavosti

Teraz si beztrestne doprajú zmrzlinu aj ...

zmrzlina
Ak je v rámci jedla a nápojov synonymom Francúzska víno a synonymom Českej republiky pivo, potom v prípade Talianska je to určite zmrzlina.

Žiadny iný národ na svete nedoviedol mrazené krémy k takej dokonalosti ako práve obyvatelia Apeninského polostrova. Ale na cukor a nasýtené tuky bohatý dezert nie je vhodný pre zdravú výživu, a už vôbec nie pre kardiakov, ktorí majú choré srdce a cievy. Talianski vedci však chceli dopriať zmrzlinu aj im. Navyše ich má ešte aj liečiť.

Preto pre nich pripravili zmrzlinu bohatú na polyfenoly, ktoré srdce chránia a posilňujú. Hoci kardiológovia väčšinou svojim pacientom hovoria, aby sa zmrzline úplne vyhýbali, rímski vedci tú svoju naopak odporúčajú konzumovať často. Polyfenoly sú totiž veľmi účinné antioxidanty, ktoré bunky tela nielenže chránia pred poškodením a voľnými radikálmi, ale aj liečia zápaly a ďalšie poškodenia ciev. Vedci z Rímskej univerzity testovali účinky svojej zmrzliny vyrobenej z výťažkov lieskových orechov, kakaa a zeleného čaju na štrnástich osobách s ochorením srdca. U všetkým po konzumácii tejto zmrzliny nastalo zvýšenie obsahu oxidu dusičného v krvi, čo malo priaznivý vplyv na ich obehovú sústavu. Ale ani konzumácia pre nich vhodnej zmrzliny nevyruší negatívne účinky nezdravej stravy a nezdravého životného štýlu.

Čítajte ďalej