20.4.2017 06:00 | Macho

Ak si zabíjame črevnú mikroflóru, tak ona zabíja nás

Zdroj: getty images
Ľudské ego v nás často buduje pocit akejsi jedinečnosti a vlastníctva svojho tela, ktoré sa snažíme chrániť pred škodlivými baktériami. Pritom bez nich nie sme schopní prežiť jediný deň.

A pritom  sme na nich závislejší viac ako ony na nás. Črevná mikroflóra priamo ovplyvňuje dĺžku nášho života. Pokiaľ ju zabíjame nezdravou stravou, skracujeme si tým život. Čím lepšie sa o ňu staráme, tým dlhší život nás čaká. Strava príliš bohatá na jednoduché sacharidy a tuky črevným baktériam neprospieva. Zvyšuje množstvo škodlivých druhov a naopak znižuje  druhovú pestrosť a počet druhov neodmysliteľných pre zdravie a správnu funkciu tela. Je pritom dokázané, že črevná mikroflóra pomocou vylučovaných látok priamo komunikuje s mozgom, a ovplyvňuje  jeho stav a správanie. Nezdravá skladba mikroflóry sa prejaví hlavne zhoršenou imunitou a zvýšeným počtom zápalov v tele. To znamená rýchlejšie starnutie buniek a tkaniva - a skoršiu smrť. „Jediné, čo dnes môžete urobiť, aby ste sa vyhli zápalom spôsobujúcim rýchlejšie starnutie tkaniva, je jesť zdravo, cvičiť a spať,“ tvrdí profesorka Dawn Bowdishová z McMasterovej univerzity v Kanade.

Črevnej mikroflóre prospieva živý biely jogurt, domáca kyslá a nekonzervovaná kapusta, kyslá zelenina kimči, banány a borievky. Naopak jej neprospievajú potraviny bohaté na jednoduché cukry, nasýtené tuky a potravinárske prísady (konzervačné látky, farbivá, príchute, arómy, stabilizátory ...).

Čítajte ďalej
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie