20.4.2017 14:05 | Macho

Čínsky čaj pchu-er zreje ako víno: Za kvalitu si mastne priplatíte

pu-erh
pu-erh
Zdroj: Getty Images
Čaj pchu-er z juhočínskej provincie Jün-nan je vďaka svojej špecifickej zemitej chuti známy medzi milovníkmi čaju po celom svete. Menej ľudí už ale vie, že jeho cena súvisí podobne ako u vína s jeho vekom, a môže sa na aukciách šplhať do stoviek euro za kilogram.

Pchu-er patrí k najdlhšie produkovaným a najkvalitnejším čajom na svete. Predpokladá sa, že sa vyrába už 1700 až 2000 rokov. Zvláštna vôňa a chuť je daná procesom fermentácie. V jünnanskej metropole Kchun-mingu je najväčším čajový trhom s pchu-er Siung-ta (Xiongda). Súčasťou nákupu čaju, ktorý tu ponúkajú desiatky obchodov, je spravidla aj ochutnávka. Keď návštevník prijme pozvanie na degustáciu, predavač vyberie kotúč podľa zákazníkových predstáv a špeciálnym nožíkom z neho časť odreže. Zaleje lístky horúcou vodou a z malých sklenených misiek dá ochutnať nápoj kupujúcemu. Pritom popíja s ním. Ak nie je čaj podľa zákazníkovho vkusu, ponúkne mu predavač iný.

Degustácia pchu-er sa podľa expertov čo do zložitosti vyrovná ochutnávaniu vína. Jeho chuť by v žiadnom prípade nemala byť zvierajúca, skôr nasládla až medovito zemitá. Hoci trh Siung-ta navštevujú často aj cudzinci, v podstate nikto z predavačov nemá znalosť ani základných anglických slov. Ku komunikácii používajú obľúbené mobily. Buď cenu čaju za jeden kotúč zobrazia na displeji, alebo použijú prekladač. Čínske vety píšu či nahovoria do mobilu a zákazníkovi ukážu či prehrajú anglický (prípadne iný) preklad. Treba priznať, že predavači sa často svojmu mobilu venujú aj počas ochutnávky, takže zákazník si pripadá mierne zanedbávaný. Zákazník by mal mať pri nákupe aspoň približnú predstavu, o aký čaj má záujem. Existujú totiž dva základné druhy pchu-er  -  svetlejšia verzia má čínsky názov šeng, tmavšiu volajú šu. Znalci, zberatelia a odborníci sa zaujímajú prevažne o tú svetlejšiu.

Materiálom pre výrobu klasického svetlého pchu-eru je veľkolistý zelený čaj z provincie Jün-nan, ktorý podstúpi proces prirodzenej fermentácie. Ten môže trvať niekoľko (až desiatok) rokov. Počiatočná zelená farba čaju sa postupom času zmení na tmavšie farby. Výroba tmavého šu začala a v 70. rokoch. Vtedy rýchlo začal rásť záujem po archívnych čajoch typu šeng, a tak sa hľadala metóda, ktorá by chuť zrelých, nesmierne drahých čajov tohto typu napodobnila. Aj v tomto prípade je základným materiálom veľkolistý zelený čaj z provincie Jün-nan, ktorý sa nahromadí do niekoľkých vrstiev, ktorý sa navlhčí a zakryje textíliou, aby pri vyššej teplote a vlhkosti, za účasti mikroorganizmov mohlo dôjsť k umelej, zrýchlenej fermentácii. Po fermentácii trvajúcej niekoľko týždňov je čaj opätovne sušený a lisovaný.

Na trhu Siung-ta sae pchu-er väčšinou predáva ako lisovaný 375 gramový kotúč. Cena sa pritom môže v závislosti na kvalite a veku poriadne líšiť, bežne sú ponúkané čaje v rozmedzí medzi 30 a 100 jüanmi (4 až 13,50  €) za kotúč, v rovnakom obchode ale môžu byť iba pár políc ďalej vystavené čaje za 1800 jüanov (cca 243 €). Okrem čaju sa tu dajú kúpiť aj sypaný alebo napríklad chryzantémový čaj. Provincia Jün-nan je totiž známa tým, že sa tu na výrobu jedál a čajov často používajú kvety.


Názov čaju pochádza od mesta Pchu-er v provincii Jün-nan, v ktorom už v dávnej minulosti pestovatelia a výrobcovia predávali svoje čaje pestované v okolitých oblastiach. Pretože je pchu-er pomenovaný podľa miesta predaju, a nie podľa konkrétnej oblasti pestovania, je ťažké určiť, ktoré  čaje môžu byť za pchu-er vlastne považované. Podľa platnej definície je pchu-er produkt, ktorý  vznikol fermentáciou zo zeleného čaju z veľkých čajových listov natrhaných v provincii Jün-nan. Podľa mnohých štúdií má tento čaj pozitívne účinky na ľudské zdravie. Boli v ňom objavené  prírodné antibiotiká, antioxidanty, ale boli preukázané aj isté liečebné účinky na trávenie.

Čítajte ďalej
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie