6.7.2017 17:30 | Macho

S novým pivom si radi pripijeme na zdravie dvojnásobne

Po celom dni si jedno s bielou čapičkou zaslúžime.
Po celom dni si jedno s bielou čapičkou zaslúžime.
Zdroj: Nortfoto
Vedcom zo Singapuru sa podarilo vyriešiť neľahký rébus. Ako uvariť pivo, ktoré by malo kyslejšie pH, aby v ňom mohli prežívať laktobacily prospievajúce ľudských črevám, posilňujúce imunitu a celkové zdravie.

Vytvorili tak prvé lahodné pivo s obsahom alkoholu 3,5 percenta, ktoré v jednej fľaši ukrýva odporúčanú dennú dávku probiotík s kultúrou Lactobacillus paracasei kmeňa L26. Výroba piva je magisterskou diplomovou prácou študentky Alcine Čchanovej z Národnej univerzity v Singapure. Jej sa podarilo za štyri roky štúdia vyvinúť proces, ktorým sa dá uvariť chutný mok a zároveň v ňom uchovať probiotiká dovtedy, pokým si ho zákazníci otvoria a skonzumujú.

„Zdravotné výhody probiotík sú dobre známe. Hoci sú dobré črevné baktérie obsiahnuté v jedle, ktoré kvasilo, neexistuje v súčasnosti žiadne pivo, ktoré obsahuje probiotiká. Také vyrobiť je celkom ťažký oriešok, pretože pivo obsahuje chmeľové kyseliny, ktoré obmedzujú rast a prežitie probiotík,“ uviedla v úvode svoje diplomovky Čchanová.

Sto mililitrov piva obsahuje jednu miliardu jednotiek probiotík, čo je odporúčaná dávka pre dospelého človeka. Pivo je kvôli tomu však nepasterizované a nefiltrované. Pivo obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá dáva pivu ostrosť a ovocnú príchuť. „V posledných rokoch sú domáce a špeciálne pivá stále obľúbenejšie... Som si istý, že pivo s probiotikami priaznivými pre črevá bude dobre prijaté pivármi vo svete, ktorí si užijú svoj nápoj a budú zároveň dbať o svoje zdravie,“ uviedol profesor Liou Šao-Čchüan, vedúci diplomovej práce.

Čítajte ďalej
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie