14.11.2017 17:30 | Macho

Zvyknete jedlo do seba rýchlo nahádzať? Už to nerobte...

Zdroj: iStockphoto
Vychutnávať si každý hlt pokrmu sa oplatí nielen z hľadiska hedonistického chuťového prežívania. Je to zdravé. Ľudia konzumujúci svoje jedlá rýchlo a v zhone si totiž koledujú o problém.

Až päťkrát častejšie sú obézni, majú cukrovku a vysoký krvný tlak ako tí, ktorí jedia pomaly a každý hlt niekoľkokrát dôkladne poprežúvajú. To sú pritom tri metabolické poruchy, ktoré jasne súvisia s rozvojom veľmi vážnych ochorení – chorôb obehovej sústavy, rakoviny a ďalších.

 „Spomalenie konzumácie jedla môže byť kľúčovou zmenou životného štýlu pri snahe predchádzať metabolickému syndrómu,“ tvrdí doktor Takajuki Jamadži z Hirošimskej univerzity. „Keď ľudia jedia rýchlo, necítia sa včas sýti a prejedajú sa. Rýchla konzumácia pokrmov súvisí s vyššou fluktuáciou glukózy v krvi, čo  môže viesť k inzulínovej rezistencii,“ vysvetľuje ďalej Jamadži.

Čítajte ďalej
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie