23.5.2018 06:00 | Macho

Mali ste na raňajky vajíčko? Robíte dobre, lebo ...

Zdroj: iStockphoto
Vajíčka sú síce zdrojom tukov a hlavne cholesterolu, ale v žĺtku je obsiahnutý hlavne ten zdraviu prospešný.

Podľa čínskych kardiológov jedno vajce denne zníži riziko mŕtvice o 26 percent. O štvrtinu sa zníži hlavne riziko hemoragickej mŕtvice (krvácanie do mozgu). Riziko ischemickej mŕtvice (upchanie cievy v mozgu) je potom u osôb, ktoré si doprajú jedno vajce denne, o päť percent nižšie. „Táto štúdia dokazuje, že existuje vzťah medzi striedmou konzumáciou vajec a nižším rizikom chorôb obehovej sústavy. Naše objavy prispievajú k vedeckým dôkazom, že zdraví dospelí ľudia by mali pravidelne konzumovať vajíčka v rozumnej miere,“ tvrdia autori profesor Li-ming Li a doktor Cchan-čching Jü z Pekingskej univerzity.

Čítajte ďalej